arrow-leftarrow-righteditfacebookgoogle-plusinstagramlinkedinmarkerpinteresttwitter
Naar beneden
  • Geschiedenis van de tulp

Geschiedenis van de tulp

De tulp werd geïntroduceerd in Europa in de 16de eeuw door een Vlaamse diplomaat Augier Ghislain de Busbecq (1522-1591).

Busbecq is geboren in 1522 te Comines, op dat moment een gebied van Keizer Karel. Hij had veel succes met zijn studies, bezocht Europese universiteiten en drukte zicht vloeiend uit in 7 talen.

Ferdinand van Oostenrijk, koning van Bohemen en Hongarije (broer van Keizer Karel) stuurde hem als ambassadeur naar Konstantinopel bij de verschrikkelijke Sultan Soliman II de prachtige (1494-1566). Hij moet een wapenstilstand inlassen, want de christelijke wereld voelde zich bedreigd. Het Ottomaanse rijk was het hoogtepunt van zijn macht. Hij verovert Noord Afrika, Syrië, Perzië, Griekenland, de Balkan, Hongarije. In 1539 bij de poorten van Wenen werd hij door de legers van Keizer Karel tegen gehouden.

In 1554 gaat Busbecq naar Wenen en vandaar naar Konstantinopel. De Sultan Soliman was toen in Anatolie. Busbecq sloot zich bij hem aan en zorgde opnieuw voor een wapenstilstand van 6 maanden.

Begin 1556 zadelde Ferdinand hem op met een nieuwe missie. Busbecq bevond zich weer in Turkije en bleef er tot 1562. Daarna gaat hij terug naar Wenen met het verdrag voor een wapenstilstand gedurende 8 jaar en geeft Hongarije aan Ferdinand.

Busbecq, een briljant diplomaat, botanicus en beoefenaar van de letterkunde, is geïnteresseerd in alles wat er om hem heen gebeurde.

Tijdens zijn eerste verblijf in Anatolie, in 1554, ontdekte hij bloeiende tulpen en kocht er een aantal bloembollen. Hij bood ze aan de keizerlijke tuinen van Wenen. De tulp, geliefd door Sultan Soliman de prachtige, is zijn naam schuldig aan het Turkse woord tülbend (turban), waar de bloem ook op lijkt.

De botanisch geleerde Charles de Escluse-Carolus Clusius (Arras 1526 – Leiden 1609) was arts van keizer Maximilian II en zorgde voor de keizerlijke tuinen in Wenen van 1573 tot 1589. Tijdens deze periode werd hij gecharmeerd door de mooie tulp. Hij besloot onmiddellijk een verzameling samen te stellen. Charles was beroemd in Leiden omwille van zijn botanische leer als docent. Hij bracht zijn collectie mee naar Nederland. Charles de Escluse was de maker van één van de eerste botanische tuinen in Europa, de ‘Horticus Botanicus’ in Leiden. Hij kan worden beschouwd als de eerste mycoloog van de wereld en oprichter van de tuinbouw. De tulp wordt beschouwd als een symbool van rijkdom. Ze verschijnt in bloemschilderijen en op het Delfts aardewerk.

Tulpenmanie of ‘tulpengekte’ is de naam die werd gegeven aan de sterke stijging in de koersen van de tulpenbol in de Verenigde Provinciën, midden 17de eeuw. Toen de tulpenmanie op z’n sterkst was, in februari 1637, was de handelswaarde van één bol vergelijkbaar met een 20-voudige jaarsalaris van een gespecialiseerde ambachtsman.

De tulp creëerde en vernietigde fortuinen. In 1637 greep de regering in en verbood zulke transacties. Een aantal historici noemde deze crisis ‘de eerste speculatieve bubble’ van de geschiedenis.

Tickets Floralia Brussels  →